Tabakologie

Waarom is het belangrijk een rookstopbegeleiding te volgen?

Nogal vaak blijkt alleen de beslissing om te stoppen met roken jammer genoeg niet voldoende om daadwerkelijk van je verslaving af te raken. Ondanks je gemotiveerdheid kun je hulp van buitenaf nodig hebben. Een tabakoloog kan je die hulp bieden.

De kans dat je stopt met roken wanneer je begeleiding hebt van een tabakoloog is groter dan wanneer je op je eentje een rookstoppoging onderneemt. Tal van wetenschappelike studies hebben hiervan het bewijs geleverd.

Wat doet een tabakoloog precies?

In een eerste gesprek zal de tabakoloog beoordelen aan de hand van een aantal tests en een vragenlijst hoe verslaafd je lichamelijk, psychologisch en gedragsmatig bent. Daarna zal hij alle mogelijke manieren om van je verslaving af te raken, op een rijtje zetten.
In de volgende gesprekken werk je samen met de tabakoloog een persoonlijke strategie uit om te stoppen met roken. Daarna zal de tabakoloog naar je luisteren en je ondersteunen. Samen met jou werkt de tabakoloog aan je motivaties: hij probeert je gemotiveerdheid te versterken, maar je blijft wel altijd je eigen tempo volgen. Die begeleiding duurt meestal een paar maanden.

Tussenkomst van het RIZIV: Goed om te weten

Je ziekenfonds voorziet elke twee jaar in een terugbetaling voor 8 consultaties bij een erkende tabakoloog. Bij de eerste consultatie krijg je 30 € terug. Voor de tweede tot en met de achtste sessie is een tussenkomst voorzien van 20 €. Voor zwangere vrouwen is de tussenkomst van het RIZIV voor de 8 sessies 30 €. Een consultatie kost 60 € per uur.

Voor de eerste sessie mag je alvast rekenen op een uur begeleiding. De sessies erna duren doorgaans minder lang.

Hoe kunnen afspraken gemaakt worden in het gezondheidscentrum?

U kan telefonisch contact opnemen met het secretariaat op nummer 052/20 09 90 elke werkdag van 9u00 tot 12u00.

Elke dinsdagnamiddag vanaf 14u tot 20u is de tabakoloog in het gezondheidscentrum aanwezig.

Niet nagekomen maar ook niet geannuleerde afspraken zullen worden aangerekend.

Coomans Romy

psychotherapie - tabakologie – loopbaancoaching

meer info